Agendawijzer

Aanpassen controle GFT naar een meer burgervriendelijk model

Raadsnummer: 24172

Geschreven op: 25-06-2024 | Laatst bewerkt op: 02-07-2024 | Status onderwerp: nog niet geagendeerd

Afbeelding:Foto van afvalcontainers

Meer vriendelijke controle op afvalscheiding in Almere

Waar gaat het over?

De gemeenteraad van Almere bespreekt een voorstel om de controle van groenafvalcontainers (GFT-containers) te veranderen. Momenteel worden deze containers gecontroleerd op juist afval, en bij verkeerd afval krijgen bewoners kleurkaarten als waarschuwing. Na meerdere overtredingen krijgen ze een boete van 100 euro. Dit systeem zorgt voor veel ongenoegen bij de inwoners omdat iedereen afval in andermans container kan gooien, en bewoners dan onterecht een boete kunnen krijgen.

Waarom praat de raad hierover?

De gemeenteraad praat hierover omdat het de indiener van het voorstel het huidige controlesysteem onvriendelijk en onrechtvaardig vindt voor de inwoners. Het dreigen met boetes werkt niet goed en leidt tot frustratie. Het raadslid wil overstappen naar een model dat meer gericht is op voorlichting en hulp van afvalcoaches, zodat inwoners beter begrijpen hoe ze afval moeten scheiden. Het doel is om op een meer respectvolle en behulpzame manier met de inwoners om te gaan, en te zorgen dat ze niet onterecht gestraft worden. Daarom stelt de indiener voor om te stoppen met het uitdelen van gele en rode kaarten en een proefperiode van zes maanden in te stellen met een vriendelijker systeem.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24172


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Een aantal raadsleden wil over dit onderwerp een bespreking. Het presidium zoekt een geschikt moment om het op de agenda te zetten. 


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.