Agendawijzer

23-06-2022

Burgemeester vertrouwenscommissie

Foto van de glas-vensterbedrukking rondom de raadzaal van Almere

Almere is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Daarvoor is een vertrouwenscommissie nodig.

23 juni 2022 - carrousel én plenair

De raad moest de verordening vaststellen en de vertrouwenscommissie benoemen. Daarover gingen ze eerst met elkaar in gesprek. Daarbij bleek dat enkele raadsleden een zevende lid wilden toevoegen. En om dat formeel gedaan te krijgen dienden ze amendementen in.

Later op de avond nam de raad hierover besluiten. Het eerste amendement Een amendement is een voorstel om de tekst van een raadsvoorstel te wijzigen. haalde het niet. Daarom hoefde over het tweede niet meer besloten te worden. Het raadsvoorstel werd wel aangenomen.

  • Amendement Voordracht zevende lid RG-174/2022) VERWORPEN 12/30.
  • Raadsvoorstel Vaststellen verordening vertrouwenscommissie 2022 en benoemen vertrouwenscommissie benoeming burgemeester Almere (RV-51/2022) AANVAARD 39/3
Waar gaat het over?

Voormalig burgemeester Weerwind is als minister aan de slag gegaan. Op dit moment neemt Ank Bijleveld waar. Zij werd tijdelijk aangesteld door de Commissaris van de Koning. Maar Almere zoekt een nieuwe burgemeester en de raad is daarvoor aan zet. Een groep van raadsleden vormt een vertrouwenscommissie. Zij stellen namens de volledige raad een profielschets op. Daarin staat in welke omgeving de burgemeester komt te werken, wat we van de nieuwe burgemeester verwachten en welke stijl van werken daarbij past.

Als leden van de vertrouwenscommissie zijn voorgesteld: M.E. van Bemmel, A.J.A. van Dijk, J. van Dijk, C.J.J. Holter, J. Luijendijk en E.M. Theunissen. De griffieris zelf is de secretaris van de commissie.

Waarom praat de raad hierover?

Een burgemeester wordt benoemd door de Kroon, op voordracht van de Commissaris van de Koning. Maar de gemeenteraad stelt het profiel op en gaat op zoek. Als iemand gevonden is, doet de raad een aanbeveling. In de regel nemen de hogere machten deze aanbeveling over. In feite kiest de volksvertegenwoordiging dus zijn eigen burgemeester en voorzitter van de raad.

Waar vind ik de stukken?

Het raadsvoorstel: Vaststellen verordening vertrouwenscommissie 2022 en benoemen
vertrouwenscommissie benoeming burgemeester Almere.
De Verordening vertrouwenscommissie 2022.

Lees meer op de pagina de burgemeester.

Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Vergelijkbare artikelen
Kascommissie
Kascommissie
2022-06-24
Artikel delen:
Portefeuille categorie: Politiek, bestuur, democratie en participatie
Tags: gemeenteraad
Raadsnummer : rv51/2022