
De raad en de stad zijn over burgerparticipatie flink in gesprek geweest. Op 11 november staan moties, amendementen én het raadsvoorstel op de agenda om besluiten over te nemen.
25 november 2021 - Besluit
Raadsvoorstel Nota Burgerparticipatie 2021 (RV-73) AANVAARD 35/9
28 oktober 2021 - Ruimte voor verbetering
Met de bespreking van 15 moties/amendementen gingen we de laatste fase in van de gesprekken over de Nota Burgerparticipatie 2021. Al in 2017 begon het denken en praten over de manier waarop de gemeente haar inwoners betrekt. Voorbij kwamen moties, rapporten, evaluaties, een initiatiefvoorstel, een gesprekstafel, insprekers en een aantal brieven aan de raad. De stad heeft zich laten horen en die geluiden waren vaak kritisch. Dat geldt ook voor de raad zelf. En dat blijkt ook wel uit het aantal moties en amendementen dat is ingediend. Maar de raad ging krachtig en gedisciplineerd door de 15 voorstellen heen en het onderwerp kan naar besluitvorming.
14 oktober 2021 - Begrijpelijker
De raadsleden hadden nog het nodige te vragen aan de wethouder. Ook werd gesproken over een toegankelijker publieksversie van de nota waarin de gemeente precies uitlegt hoe inwoners straks kunnen participeren. De wethouder zegde toe dat het college bij het maken hiervan ook inwoners zal betrekken. Over twee weken bespreekt de raad de moties en amendementen die zijn ingediend.
30 september 2020 - Te weinig tijd
Het college heeft gereageerd op de inbreng van de wethouders, maar wederom was er te weinig tijd. De gemeente neemt de rol en betekenis van bewoners bij een ontwikkelproces zeer serieus. Vanwege de hoeveelheid werk die de raad voor handen heeft, komt het onderwerp over twee weken (14 oktober) weer op de agenda.
23 september 2020 - Twee insprekers
Er waren twee sprekers die hun mening gaven over de nota. Ook alle fracties reageerden op het voorstel. De burgemeester had echter geen tijd om te reageren. Over een week komt het onderwerp terug in de carrousel.
26 augustus 2020 - Discussietafel deelname
Enkele raadsleden agenderen een gesprek tussen raadsleden en bewoners over het burgerparticipatiebeleid in Almere. Veel aandacht is besteed aan de inbreng van de (vaak deskundige) bewoners, die vaak uit eigen ervaring spraken. Dat was ook de bedoeling van deze discussietafel, namelijk om de belangrijkste stakeholders (bewoners) aan het woord te laten.
Waar gaat het over?
Het college vraagt de raad om de nieuwe Nota Burgerparticipatie goed te keuren. Participatie, dus het betrekken van bewoners, is van belang bij zowat alles wat de gemeente in de stad wil of wil doen. Het gaat om de directe woon- of werkomgeving en de leefomgeving van bewoners: bouwen, onderhoud, groen, enzovoort. Het doel van participatie is dat de gemeente weet wat mensen belangrijk vinden en willen. Heel simpel: inbreng van bewoners helpt de gemeente om betere beslissingen te nemen. De Nota Burgerparticipatie 2021 volgt op die uit 2013. De gemeente wil de inrichting van participatieprocessen verbeteren. Zowel voor eigen plannen als die van externe initiatiefnemers, zoals projectontwikkelaars. De Nota gaat ook in op de verschillende taken die het college en de raad in deze hebben.
Bij de totstandkoming van de Nota is een raadwerkgroep over dit onderwerp geraadpleegd en hebben twee online sessies met partners uit de stad plaatsgevonden. Ook konden deze partners schriftelijk hun mening geven. Daarnaast is er een online onderzoek onder inwoners geweest, zij konden aangeven op welke momenten zij graag betrokken zouden willen worden.
Waarom praat de raad hierover ?
De Nota Burgerparticipatie betreft een voorstel van het college van B en W. De Raad van Almere moet hierover als vertegenwoordiger van de inwoners van Almere, een beslissing nemen.
Waar zijn de documenten?
Op het raadsinformatiesysteem vindt u de stukken zoals de gemeente die ontvangt.
Om het makkelijk te maken vindt u de internetlinks in de gespreksgids voor dit onderwerp: https://almere.notubiz.nl/document/10584451/2