Agendawijzer
Een goed schoolgebouw, het fundament voor goed onderwijs
Raadsnummer: 24253
Geschreven op: 06-11-2024 | Laatst bewerkt op: 12-11-2024 | Status onderwerp: afgerond
Ligt de renovatie van scholen op schema?
Waar gaat het over?
Afgelopen jaar is in de raad meerdere keren gesproken over het probleem van verouderde schoolgebouwen waarmee Almere kampt. Het college College = college van B&W verwees daarbij herhaaldelijk naar het Integraal Huisvestingsplan (IHP) waarin staat beschreven hoe de overgang van oude naar nieuwe schoolgebouwen eruit moet zien. Een raadslid stelt echter dat de gemeente achterloopt op de planning die in het plan van aanpak is opgenomen. Vertraging leidt ertoe dat kinderen in Almere langer moeten wachten op een goed schoolgebouw.
Waarom praat de raad hierover?
Sommige scholen hadden allang verbouwd moeten zijn, zegt het raadslid dat nu een voorstel heeft ingediend om over dit probleem verder te praten. De indiener vraagt zich af of het huisvestingsplan (IHP) nog wel actueel is en wil hierover met het college en met de raad in gesprek. Dat gesprek moet bijvoorbeeld gaan over hoe het college de achterstand op het gebied van onderwijshuisvesting denkt op te kunnen lossen, maar ook over de financiële gevolgen die het voor de gemeente mogelijk heeft als de planning niet haalbaar blijkt te zijn.
U vindt de stukken in onze documentwijzer:
https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=24253
Eerdere berichten
Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.
De portefeuillehouder opende de bespreking met antwoorden op eerdere vragen en erkende de problemen rondom slecht onderhouden scholen. Hoewel onderhoud de verantwoordelijkheid van scholen is, blijkt de vergoeding hiervoor vaak onvoldoende. Dat moet beter. Ook omdat moderne, goed onderhouden scholen aantrekkelijker zijn en dus een factor in de strijd om leraren te behouden of aan te trekken.
Een raadslid pleitte voor een kortere doorlooptijd bij de actualisatie van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) om schoolgebouwen sneller te vernieuwen. Ook dienden raadsleden een motie in voor het oprichten van een centrale afdeling voor onderwijshuisvesting, waarbij tijdens de bespreking vragen werden gesteld over nut, noodzaak en rolverdeling. De gemeente laat zich hierover adviseren, mede vanwege de uitdaging om in tien jaar tijd 23 scholen te bouwen (!).
Een laagdrempelig loket of een vast contactpersoon om scholen beter te ondersteunen was daarbij een van de wensen die op tafel kwam. De portefeuillehouder zegde toe deze wens mee te nemen in de actualisatie van het huisvestingsplan. Ze toonde zich bereid tot samenwerking. De moties vormen een belangrijke stap richting verbeterde onderwijshuisvesting. Dankzij de goede inhoudelijke bespreking en de toezeggingen konden de indieners de drie moties intrekken.
De bespreking door de raad is afgerond.
Wie kan ik hierover spreken?
Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.