Agendawijzer

Gezond en duurzaam voedsel

Raadsnummer: rg227/2022

Geschreven op: 01-10-2022 | Laatst bewerkt op: 07-10-2022 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van gezonde groenten en fruit

De raad praat over het belang van gezond voedsel voor de inwoners van Almere.

6 oktober 2022 - carrousel en afronding

Ademloos luisteren de raadsleden naar de inleiding en presentatie van de landelijk bekende professor dr. Jaap Seidell (VU Universiteit). Hij houdt een breed pleidooi voor een gezonde omgeving en laat veel aanwezigen schrikken: in de supermarkt valt bijna 80% van het assortiment buiten de Schijf van Vijf. Na het wetenschappelijke maar toegankelijke verhaal, zoomt Floris Visser van FC De Volkskantine in op Almere. Daar koop je voor een klein bedrag (afhankelijk van de grootte van je bord) een gezonde maaltijd, met keuze uit vijftien verschillende, maar allemaal gezonde gerechten. Gezond eten zou net zo’n voorziening moeten zijn als openbaar vervoer, sport, volkshuisvesting en een bibliotheek, vindt hij. Marya Sheik Rashid (GGD Amsterdam) en Bastiaan Wallage (advocaat docent bij de VU) vragen zich af wat een gemeente kan doen om een gezonde voedselomgeving te stimuleren. Men is geneigd te zeggen: niets, omdat je fastfood-zaken niet kunt tegenhouden zich te vestigen, maar ze zien toch wel mogelijkheden: zoals door regels op te stellen over wat er in een bepaald gebied wel of niet mag. Ze noemden voorbeelden uit Amsterdam waar het wel degelijk werkt.
 
Er werd het nodige gevraagd van raadsleden met in totaal een uur aan inhoudelijke voeding voor de geest of zoals de voorzitter het samenvatte aan het eind van de sessie: dit was food for thought. Er komt zeker een politiek vervolg, zei de indiener.

De drie experts waren overigens aangenaam verrast door de open en dynamische omgeving van de politieke markt “mag iedere Almeerder hier zomaar komen?” en “wat een een gezelllige drukte in de gangen en de doorloop!” Daar heeft Almere dan weer een streepje voor op Amsterdam.

Waar gaat het over?

Op initiatief van enkele raadsleden is er een gesprekstafel Tijdens een Gesprekstafel wisselen politici, deskundigen en inwoners informatie uit om een onderwerp beter samen te kunnen doorgronden. over gezond en duurzaam voedsel in Almere. Aanleiding zijn diverse observaties van de indieners: in onze stad zijn gemiddeld meer fastfoodzaken dan in andere steden, er zijn veel kinderen met overgewicht, duurzaam voedselaanbod draagt bij aan een betere ecologie en er zijn economische kansen.

Ze vragen zich af of de gemeente niet meer zou kunnen doen om het voedselaanbod in de stad (meer) te sturen.

Om dit gesprek inhoudelijk goed te voeren, zijn drie deskundigen aanwezig om hun kennis met de raad te delen.

Waarom praat de raad hierover?

Het is een agendering van een van de raadsleden zelf.

Waar vind ik de stukken?

De indiener schreef een agendaverzoek met veel achtergrondinformatie.


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Duurzaamheid, ecologie, dierenwelzijn
Tags: gezondheid
Raadsnummer : rg227/2022