Agendawijzer

Gezond groeien met de regio

Raadsnummer: 25015

Geschreven op: 16-01-2025 | Laatst bewerkt op: 23-01-2025 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Icoon van regiotafel

Welke projecten krijgen prioriteit?

Waar gaat het over?

De gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk werken samen aan de gezonde groei van Almere in het programma Almere 2.0. Deze groei gaat niet alleen over het bouwen van woningen, maar ook over belangrijke thema’s zoals economie, onderwijs, groen en cultuur. Om dit mogelijk te maken, hebben de drie overheden in 2013 (onder andere) het Fonds Verstedelijking Almere (FVA) opgericht. Via het FVA worden projecten gerealiseerd die een grote impact hebben op de ontwikkeling van Almere en de regio. Elke vier jaar stellen de drie overheden samen een nieuw meerjarenprogramma op. Deze programma’s overlappen elkaar steeds met één jaar, waardoor continuïteit gewaarborgd is.

Waarom praat de raad hierover?

Het college legt de raad voor hoe de drie samenwerkende overheden binnen het Fonds Verstedelijking in de periode 2025 - 2029 aan een gezond groeiend Almere werken. De vraag is daarbij of de raad instemt met de programmapijlers en sleutelprojecten die voor de komende jaren zijn bepaald. De mogelijkheid bestaat om via een motie of amendement het college opdracht te geven met de andere twee partners in gesprek te gaan over veranderingen in het voorliggende meerjarenprogramma (budgetneutraal). Bijvoorbeeld door te kiezen voor een andere verdeling van de middelen over de projecten of door (deel)projecten te schrappen en nieuwe (deel)projecten toe te voegen.

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://almere.notubiz.nl/document/15045543/1#search=%2225015%22


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Op 3 april 2025 werd er gestemd. Het raadsvoorstel meerjarenprogramma Fonds Verstedelijking Almere (FVA) is met 32 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen. 

Het amendement 'De prioriteit hoort bij belangrijke zaken te liggen en niet bij prestigeprojecten' is met 10 stemmen voor en 33 tegen verworpen. 

Het amendement 'Zorg is geen kerntaak van FVA en sluit aan bij de bestuurlijke afspraken RRAAM&Almere' 2.0 is met 11 stemmen voor en 32 tegen verworpen. 

Het amendement 'Stop de sluitroute van een kunstmuseum' is met 11 stemmen voor en 32 tegen verworpen. 

Het amendement 'Stop de subsidiering van de eiwittransitie' is met 11 stemmen voor en 32 tegen verworpen. 

Het amendement 'Schrap overtollige cultuursubsidies' is met 11 stemmen voor en 32 tegen verworpen. 

De motie 'Tijd voor reflecties en een vooruitzicht' is met 34 stemmen voor en 9 stemmen aangenomen. 

De motie 'Stel KPI-eisen aan sleutelprojecten' is met 37 stemmen voor en 6 stemmen tegen aangenomen. 

De motie 'Dutch Digital Art Museum Almere opnemen binnen de kaderprojecten van het Meerjarenprogramma 2025 - 2029' is met 4 stemmen voor en 39 stemmen tegen verworpen. 

De motie 'Evaluatie tranche 2 FVA en versterking governance' is met 18 stemmen voor en 25 stemmen tegen verworpen. 

De motie 'Herijking van de bestuurlijke afspraken binnen Almere 2.0 - versterken positie gemeenteraad' is met 21 stemmen voor en 22 stemmen tegen verworpen. 

De motie 'Transparantie in projectselectie en samenstelling meerjarenprogramma FVA' is met 23 stemmen voor en 20 stemmen tegen aangenomen. 

De motie 'Gelijke informatievoorziening FVA voor gemeenteraad en provinciale Staten' is met 10 stemmen voor en 33 tegen verworpen. 

De motie 'Meer grip op de sleutelprojecten van het FVA' is met 30 stemmen voor en 13 tegen aangenomen. 

De motie 'Structurele verbetering transparantie en sturing op het FVA' is met 19 stemmen voor en 24 stemmen tegen verworpen. 

De motie 'Dek eenmalige overbrugging cultuur 2025 uit vrijgevallen middelen StrandLAB' is met 6 stemmen voor en 37 tegen verworpen. 

 

 


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.