Agendawijzer

Grijperhub, grip op zwerfvuil

Raadsnummer: 23061

Geschreven op: 30-03-2023 | Laatst bewerkt op: 21-04-2023 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Foto van afvalgrijper met papierzak

Helpt u mee met opruimen?


Waar gaat het over?

U ziet ze misschien wel eens rondlopen, buurtbewoners gewapend met een grijper en een vuilniszak. Druk bezig met het opruimen van zwerfvuil. Zeker als het flink waait en er containers met plastic afval omvallen kan er veel zwerfvuil liggen. Wellicht helpt u af en toe zelf ook mee met opruimen.

In Utrecht zijn ze gestart met 'grijperhubs'. Een grijperhub bestaat uit een afvalgrijper en vuilniszak die zichtbaar aanwezig zijn in de wijk. Dit maakt het makkelijker voor bewoners om te helpen hun woonomgeving schoon te houden. In Utrecht is het project een groot succes. Inmiddels zijn er daar al 25 grijperhubs.

Een raadslid wil deze grijperhubs ook graag in Almere en dient daarvoor een motie Met een motie kan een raadslid een onderwerp ter bespreking en stemming aandragen. in. De inwoners krijgen dan meer grip op het bestrijden van zwerfvuil. De woonwijken worden schoner. En het is een mooie aanvulling op de al bestaande mogelijkheden Doe mee (almere.nl). De kosten van dit project, € 7000 - € 10.000 kunnen worden betaald uit het initiatievenbudget van de raad. De indiener wil hier graag met de raad over in gesprek.

Soms wordt deze aanpak ook onder de naam knijperhub beschreven. De knijper is de tang met het afvalknijpertje aan het uiteinde, vandaar.

U vindt de stukken in de documentwijzer.

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=grijperhub


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

  • Motie  vreemd: De Grijperhub, grip op zwerfvuil (23061) AANVAARD 23/21

 

Artikel delen: