
Met het vaststellen van welke diensten de gemeente inkoopt en waarvoor, bepaalt zij hoe een beleidsterrein eruit ziet. Zo ook voor het sociaal domein en als onderdeel daarvan de jeugdhulp.
27 januari - Bespreking afgerond en voorstel aanvaard met 42 voor, 3 tegen
Zes amendementen werden besproken. De indieners daarvan lichtten hun voorstellen toe en de anderen én de portefeuillehouder reageerden daar weer op. De eensgezindheid woei als een vroege lentebries door de (digitale) vergadering. De wethouder vond alle amendementen een goed idee, dus alles kwam diezelfde avond in de plenaire vergadering aan bod. Het meeste werd met algemene stemmen aangenomen (45 voor en nul tegen) en in elk geval met zeer ruime meerderheid.
20 januari- Carrousel
De raadsleden waren blij met het raadsvoorstel en het inkoopdocument. Wel hadden ze nog vragen en opmerkingen. De portefeuillehouder reageerde hierop tijdens de vergadering. Ook deed zij de toezegging dat de gemeente uiterlijk per 1 januari 2025 overgaat op de nieuwe financieringsvormen. En waar mogelijk doet zij dat eerder. De raadsleden kondigden een aantal amendementen aan die ze de volgende keer bespreken.
Waar gaat het over?
De raad wil graag betrokken zijn bij het bepalen van de inkoopstrategie van de jeugdzorg. Zij wil weten wat de doelen, uitgangspunten en visie zijn vóórdat de gemeente start met de inkoop. Ook vindt de raad het belangrijk dat de gemeente met haar inkoopstrategie rekening houdt met de onderzoeksrapporten die er over de jeugdzorg zijn opgesteld.
Waarom praat de raad hierover?
De raad heeft al een paar keer eerder met elkaar gesproken over de inkoopstrategie voor de jeugdzorg. In het bijzonder over de jeugdzorg waarbij kinderen thuis en niet in een instelling wonen. Er zijn toen moties ingediend en aangenomen. Dit keer gaat het over de uitwerking door het college van deze moties.