Agendawijzer

Samenwonen op proef

Raadsnummer: 24052

Geschreven op: 26-02-2024 | Laatst bewerkt op: 09-03-2024 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Wonen

Proefsamenwonen in Almere: Een kans op liefde zonder financiële zorgen.

 

Waar gaat het over?

Een raadslid wil proefsamenwonen mogelijk maken voor inwoners met een bijstandsuitkering. Het voorstel, genaamd "Samenwonen op proef", stelt voor dat inwoners voor een periode van maximaal zes maanden kunnen samenwonen zonder dat dit direct invloed heeft op hun bijstandsuitkering en ontvangen toeslagen. Het doel is om mensen de kans te geven te ervaren hoe het is om samen te wonen, zonder de financiële druk die normaal gepaard gaat met een wijziging in de woonsituatie. Dit zou kunnen helpen bij het verminderen van angst om samen te gaan wonen onder uitkeringsgerechtigden en zou daarmee potentieel dakloosheid kunnen voorkomen.

Waarom praat de raad hierover?

De gemeenteraad bespreekt dit voorstel omdat het samenwonen op proef kan leiden tot minder administratieve kosten en stress voor zowel de inwoners als de gemeente. Het idee is dat na de proefperiode inwoners gemakkelijk weer uit elkaar kunnen gaan zonder dat dit grote gevolgen heeft voor hun financiële situatie. Het voorstel benadrukt het belang van het bieden van flexibiliteit en ondersteuning aan inwoners in hun persoonlijke leven, met name voor diegenen die financieel afhankelijk zijn van overheidssteun. Het initiatief is geïnspireerd door succesvolle implementaties in andere steden zoals Tilburg en Arnhem.

 

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/instrument/24052


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.

Artikel delen:
Portefeuille categorie: Wonen, leefbaarheid
Tags: wonen
Raadsnummer : 24052