Agendawijzer
Visie Jongerenwerk
Raadsnummer: 24282
Geschreven op: 06-12-2024 | Laatst bewerkt op: 28-02-2025 | Status onderwerp: afgerond
Een nieuwe kijk op het jongerenwerk
Waar gaat het over?
Veel jonge Almeerders hebben fysieke of mentale gezondheidsklachten. Of ze maken zich zorgen over hun bestaanszekerheid. Soms leidt dat ook tot gedragsproblemen. Met het jongerenwerk help je deze problemen op te lossen. Of voorkom je dat ze groter worden.
Maar wat is dan de beste manier om jongeren te helpen? Daarvoor werken de gemeente en hulporganisaties vaak volgens een bepaalde visie. Die helpt bij het maken van de juiste keuzes. Is preventie belangrijk? Of richten we ons vooral op de grote overlastgevers? Budgetten zijn beperkt, dus de gemeente en hulporganisaties moeten keuzes maken. Altijd én iedereen helpen, is vaak niet mogelijk.
Waarom praat de raad hierover?
Volgens het college heeft het jongerenwerk in Almere behoefte aan een hernieuwde, duidelijke visie. Door bezuinigingen zijn de budgetten beperkt. Daarom moet de gemeente scherpe keuzes maken. Met een nieuwe visie op het jongerenwerk moet het mogelijk worden om dan de juiste keuzes te maken. Met een evidence based aanpak kun je beter werken aan de vragen van jongeren. Je baseert je dan meer op bewijs of onderzoek. Dat is het uitgangspunt.
Door het voorstel aan de raad voor te leggen, kunnen de raadsleden hun mening delen. Zijn ze het eens met de visie? Of moeten er nog zaken worden aangepast? Uiteindelijk bepaalt de raad of deze nieuwe visie wordt vastgesteld.
U vindt de stukken in onze documentwijzer:
https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=24282
Eerdere berichten
Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.
Het geamendeerde raadsvoorstel Visie Jongerwerk is met algemene stemmen aangenomen.
- Het amendement 'Echt partnership en zo min mogelijk aanbesteden' is aangenomen met 33 stemmen
voor en 10 stemmen tegen. Toegevoegd is dat nieuwe partners alleen worden ingezet als blijkt dat het benodigde aanbod niet door de huidige partners kan worden uitgevoerd. - Het amendement 'Niet doorschieten in monitoren en meten' is aangenomen met 36 stemmen voor en 7 stemmen tegen. Het uitgangspunt in de Visie 'Uitwerken van een businesscase jongerenwerk op basis van die impact wordt geschrapt.
- Het amendement 'Kinderwerk en Jongerenwerk gaan samen' is met 20 stemmen voor en 23 stemmen tegen verworpen.
- De motie 'Echte kansen voor onze jongeren' is met 31 stemmen voor en 12 stemmen tegen aangenomen. Gevraagd is om een financieel overzicht, eficiënte en haalbare meetbare doelen en indicatoren, een uitvoeringsplan voor integrale samenwerking tussen domeinen, specifieke aandacht te geven aan kwetsbare groepen jongeren en om met partners in gesprek te gaan om de samenwerking te verbeteren.
- De motie 'Voorkomen van instroom, overbruggen en uitstroom uit de jeugdhulp' is met 35 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen. Daarbij wordt gevraagd om jongerenwerk in te zetten bij jongeren in een kwetsbare positie, jongerenwerk ook in te zetten als overbrugging en om uitstroom uit de jeugdhulp te bevorderen en om jongerenwerk niet in te zetten als onderdeel van de integrale aanpak voor die groepen jongeren en/of type problematiek waar een ander informeel aanbod passender is.
- De motie 'Behoud de informele kracht van jongerenwerkers' is met 15 stemmen voor en 28 stemmen verworpen. Daarbij werd gevraagd: Jongerenwerkers niet structureel in te zetten binnen scholen, maar in de wijk en andere settings en om ook scholen actief te stimuleren om samen te werken met jongerenwerkers in de wijk.
- De motie 'Definieer jongerernwerk en durf prioriteiten te stellen' is met 37 stemmen voor en 6 stemmen tegen aangenomen. Verzocht wordt om in de uitvoeringsagenda op te nemen welke definitie we hanteren op jongerenwerk, om de uitvoeringsagenda het ’vraaggestuurd’ werken nader uit te werken en om op inhoudelijke thema’s en in afstemming met partners in de stad prioriteiten te stellen op thema’s.
Wie kan ik hierover spreken?
Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.