Agendawijzer

Zorg dichtbij huis: Jeugd en Gezin

Raadsnummer: 24258

Geschreven op: 15-11-2024 | Laatst bewerkt op: 15-01-2025 | Status onderwerp: afgerond

Afbeelding:Jongeren op een bankje in het stadscentrum

Up-to-date informatie over jeugdzorg

Waar gaat het over?

De landelijke trend in de jeugdzorg is dat trajecten voor hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen intensiever, langer en duurder zijn. Dit is ook in Almere zichtbaar. De raad vindt het daarom extra belangrijk om goed en op tijd informatie te krijgen, niet alleen over de kosten maar ook over de kwaliteit van en de toegang tot de zorg. Vorig jaar is afgesproken dat het college College = college van B&W vaker met een update komt. Dit gebeurt met de rapportage Zorg dichtbij huis. Hieruit blijkt dat onder Almeerders de vraag naar zorg inderdaad toeneemt, maar ook dat de instellingen een brede doelgroep weten te voorzien van hulp. Bovendien beoordelen gebruikers die hulp veelal als positief.

Waarom praat de raad hierover?

Het college informeert de raad over de actuele ontwikkelingen op het vlak van jeugd en jeugdzorg in de gemeente. Daarbij legt het college aan raadsleden de vraag voor hoe zij de informatievoorziening beoordelen die zij nu via de rapportage Zorg dichtbij huis hebben gekregen. Zijn er bijvoorbeeld onderwerpen die zij missen? Het doel is om de raad zo goed mogelijk te informeren. Het college stelt voor om hierover tijdens een raadsvergadering in gesprek te gaan. De raad besluit of het dit voorstel overneemt en zal dan het onderwerp op de agenda zetten.

 

U vindt de stukken in onze documentwijzer:

https://documentwijzer.raadvanalmere.nl/app/search?q=24258


Eerdere berichten

Hieronder vindt u berichten uit de historie van dit onderwerp.

Bij de bespreking van de rapportage Jeugdzorg op 9 januari waren zowel het hoe als het wat van de informatievoorziening onderwerp van gesprek. Duidelijk is dat veel raadsleden door het jaar heen beter en sneller van het college willen weten wat goed gaat en wat beter moet in de zorg voor gezinnen, kinderen en jongeren in de stad.

Er werd vanuit de raad voor gepleit om de structuur van de rapportage te verhelderen, met meer aandacht voor streefgetallen, langetermijnstrategieën en financiën. Hoe zit het met zaken als cliëntperspectief en de tevredenheid van inwoners die een beroep op jeugdhulp doen? Ook de analyse en onderbouwing van conclusies is nog te beperkt. Daarnaast vroeg een raadslid of de rapportage de recente ontwikkelingen wel goed weerspiegelt, gezien het feit dat er meerdere stukken van de wethouder richting de raad komen. Maak de rapportage minder volledig, maar zorg voor meer snelheid en actualiteit van informatie, bijvoorbeeld met digitale dashboards. Dat kan de raad helpen beter te controleren en waar nodig bij te sturen.

Wat betreft de inhoud werden er door raadsleden zorgen geuit over de hoge cijfers van kindermishandeling en huiselijk geweld. Almere moet leren van andere steden die een effectievere aanpak hanteren, één die aantoonbaar tot daling van het aantal meldingen leidt. Dat vraagt onder andere meer aandacht voor de waarde van informele netwerken.

De wethouder onderstreepte de zorgen te delen over de hoge aantallen meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling in de stad. Ze gaf aan dat het lastig wordt om alle wensen van de raad een plek in de rapportage te geven. Daarnaast benadrukte de wethouder dat de jeugdzorg te maken heeft met een taakstelling om voor een bedrag van 17 miljoen euro in de kosten te snijden. De lokale jeugdzorg moet zo worden ingericht dat kinderen die hulp nodig hebben, die hulp effectief krijgen, stelde de wethouder. Dit punt raakte veel van de vragen van raadsleden die in de bespreking aan bod kwamen.

De wethouder heeft op enkele bijdragen van raadsleden niet kunnen reageren, maar zal dit schriftelijk alsnog doen. Voor de raad is de bespreking van het onderwerp daarmee afgerond.  


Wie kan ik hierover spreken?

Klik hier de portefeuillecategorie aan waar u interesse in heeft. U krijgt dan een overzicht van raadsleden en fractieassistenten die voor die portefeuille woordvoerder zijn.