Blogoverzicht

02-01-2024

40 jaar Gemeente Almere

Afbeelding:Jubileum

Vandaag herdenken we een mijlpaal in de geschiedenis van Almere. Op deze dag, in het jaar dat Almere formeel een gemeente werd, werd de eerste gemeenteraadsvergadering gehouden.

Op 2 januari 1984, vandaag precies 40 jaar geleden, vond de eerste gemeenteraadsvergadering van Gemeente Almere plaats. Een dag eerder was Almere officieel een gemeente geworden. Tijdens de feestelijke bijeenkomst kreeg Han Lammers als eerste burgemeester de ambtsketen omgehangen, werd de eerste gemeenteraad geïnstalleerd, de eerste vijf wethouders gekozen en een Bonifatiusspeld uitgereikt. De lokale omroep Almere TV zond die dag voor het eerst uit en gelukkig hebben we de beelden nog! 

Stadsarchief Almere liet de afgelopen jaren alle videobanden van Omroep Almere tussen 1984 en 2003 digitaliseren. Zo bleef ook de integrale (en urenlange) TV opname van de gemeentewording van Almere bewaard. 

Ter ere van de gemeentewording in 1984 publiceert het Stadsarchief Almere op hun Youtube kanaal een samenvatting van de uitzending van Almere TV: https://youtu.be/DAKBCH_NVjE?si=LXp3IF4r3-P_M5ZF.

Foto: Bob Friedländer uit de collectie Stadarchief Almere
Tekst: Michel Langendijk

 

Blog delen:
Tags: jubileum