Blogoverzicht

23-05-2024

Kinderen geen interesse in politiek? Niets is minder waar!

Afbeelding:Kinderen

Afgelopen woensdag brachten de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Flierefluiter een bezoek aan de gemeenteraad.

In de raadzaal kregen ze via een interactieve presentatie inzicht in de lokale politiek van Almere. Ze ervaarden hoe belangrijk meningsvorming, debatteren en respect zijn binnen een democratie. Het is telkens weer inspirerend om te zien hoeveel energie er vrijkomt wanneer je kinderen betrekt bij politieke onderwerpen. Ze begrijpen direct dat het over hun eigen leefomgeving gaat en benaderen vraagstukken vaak met een frisse en onbevangen blik, en op een oplossingsgerichte manier. Dit bleek ook uit de 22 brieven vol zorgen en wensen die ze hadden voorbereid en meegenomen voor de raad.

Ook tijdens de Politieke Markt op donderdag maakten basisschoolkinderen gebruik van hun inspreekrecht. Elise en Ethan spraken namens hun school, de Driemaster, in tijdens een raadsvergadering. Na hun betoog stelden raadsleden verschillende vragen, waaronder de lastige vraag of een verhuizing van de schoollocatie voor ze uit zou maken. Ethan, als een ware politicus in de dop, antwoordde dat hij niet voor alle kinderen kon spreken en benadrukte dat niet iedereen de middelen heeft om te reizen met fiets of bus. Jonge kinderen zijn niet alleen geïnteresseerd in politiek, maar dragen dus ook actief bij aan belangrijke discussies.

 

Blog delen: