Blogoverzicht

04-12-2023

Kleine denkers met grote ideeën

Afbeelding:Scholenprogramma

Verdeeld over de week brachten vorige week 220 kinderen van een lagere school een bezoek aan de gemeenteraad.

De opwinding was voelbaar toen ze plaatsnamen op de stoelen die normaal gesproken gereserveerd zijn voor de besluitvormers van onze stad. Gedurende anderhalf uur kregen ze een kijkje in de wereld van de lokale politiek.

Het was bijzonder om te zien hoe deze jonge geesten, de toekomst van onze stad, geïnteresseerd luisterden naar verhalen over lokale politiek. Hun grenzeloze nieuwsgierigheid kwam tot uiting terwijl ze leerden over democratie en de verantwoordelijkheden van de gemeenteraad. Niet alleen werden stellingen aan hen voorgelegd waarop ze hun stem mochten laten horen, maar ze brachten ook hun eigen ideeën in voor de stad. Van gratis openbaar vervoer voor kinderen tot het aandragen van ideeën voor meer leerkrachten, hun betrokkenheid was groot.

Tijdens alle presentaties sprong één moment er altijd uit: bij het onderwerp van een mogelijk vuurwerkverbod riepen de kinderen altijd spontaan en luidkeels ‘tegen!’. Maar naarmate de discussie vorderde en de voor- en nadelen werden belicht, begon de stemming enigszins te kantelen. Met open geesten en een beter begrip van de bredere context, werden standpunten heroverwogen. Hun vermogen om informatie te absorberen en met een open geest hun standpunt te heroverwegen, was bewonderenswaardig en toonde hun flexibiliteit.

Dit bezoek van 220 kinderen aan de Almeerse gemeenteraad zal niet snel vergeten worden. Het was een week waar jeugdig enthousiasme de politieke arena vulde met de hoopvolle klanken van de volgende generatie.

Meer weten over dit programma? Neem een kijkje op https://raadvanalmere.nl/ scholenprogramma

Blog delen: