Blogoverzicht

09-09-2022

Triathlon

Afbeelding:Foto van rennende triatleten op de Gooimeerdijk

Almeers wonder van jewelste

Wie deze week in het stadshart wil zijn, kan er niet om heen. Op de Esplanade staan grillige kunstwerken van staal, hekken en trappen, overal hangen kabels, er wapperen vlaggen en banieren. Een argeloze voorbijganger kan niet anders dan met volstrekte bevreemding naar de schijnbaar ordeloze manifestatie van bouwzucht staren. Meccano in het groot, voor zie zich dat speelgoed nog herinnert. Heerlijk, kan ík mij nog herinneren. En heerlijk is ook wat hier gebeurt, dit weekeinde: de triathlon. Nu noemen we dat tegenwoordig Challenge Almere-Amsterdam, want het is een internationaal evenement, maar voor mij blijft het gewoon onze triathlon. Een Almeers wonder van jewelste.

Dat meccanoplein (de Esplanade dus) alleen al is een uitdaging. Alleen mensen met een bovengemiddeld ruimtelijk inzicht vinden hun weg tussen de talloze hekwerken en afrasteringen. Het is een wonder hoe die triatleten na 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen niet als vanzelfsprekend de verkeerde afslag nemen of hun moe gestreden lijven, amechtig hijgend, als uitgewrongen handdoeken op de hekken hangen. Ik zal u vertellen waarom. Daar zijn tientallen Almeerders in touw. Ze helpen de sporters op weg en ze helpen ze terug naar binnen. Met een joelend en juichend publiek tillen ze ze over de eindstreep om ze daarna -soms letterlijk- op te vangen.

Natuurlijk is die sportprestatie bewonderenswaardig en geweldig. Maar tenminste zo geweldig is de organisatie ervan. Ook een Almeers wonder van jewelste. Zo ongelooflijk veel mensen die er -naast de organisatie- aan meewerken om het een succes te maken. Triatleten overal vandaan vinden onderdak bij Almeerse gezinnen. Op de zolderkamer of in een tentje in de achtertuin. En bij de start en finish en overal langs het parcours staan en zitten honderden stadsgenoten om de sporters aan te moedigen. 's Morgens in de vroegte die start meemaken is een belevenis die je eeuwig bijblijft.
De energie die dán loskomt.
Dat te voelen.

De triatlon brengt ons als stad bijeen én verbindt ons met de wereld.

Blog delen:
Tags: sport