De burgemeester

De burgemeester

De meeste inwoners weten wel wie de burgemeester van de stad is. De burgemeester is de meest bekende en zichtbare persoon binnen de gemeentelijke organisatie. De burgemeester is belangrijk maar niet de baas.  Dat zijn namelijk de inwoners.

De burgemeester van Almere

Veel mensen in Almere kennen de burgemeester. Deze persoon is niet alleen bekend, maar ook belangrijk in de stad. Toch is de burgemeester niet de 'baas'. De echte 'bazen' zijn de inwoners van Almere.

Wat doet de burgemeester?

De burgemeester heeft een belangrijke rol in de stad. Hij of zij leidt de vergaderingen van de gemeenteraad en het college College = college van B&W van B en W (Burgemeester en Wethouders). In de gemeenteraad praat de burgemeester mee, maar stemt niet. In het college mag de burgemeester wel stemmen.

De burgemeester vertegenwoordigt ook de stad. Dit betekent dat hij of zij namens Almere spreekt bij belangrijke gebeurtenissen. Een andere belangrijke taak is zorgen voor veiligheid en orde. De burgemeester is de leidinggevende van de politie en brandweer in de stad.

Soms heeft de burgemeester extra taken, afhankelijk van de afspraken met de wethouders. Als de burgemeester over zijn eigen taken praat met de raad, neemt iemand anders tijdelijk zijn plaats in als voorzitter.

Hoe wordt iemand burgemeester?

De burgemeester wordt benoemd door de koning en de minister van Binnenlandse Zaken. Maar voordat dit gebeurt, kiest de gemeenteraad eerst wat voor type burgemeester Almere nodig heeft. De raad houdt sollicitatiegesprekken en doet een aanbeveling. Een burgemeester wordt benoemd voor zes jaar en kan daarna herbenoemd worden. De burgemeester wordt niet direct door de inwoners gekozen. De gemeenteraad, die de inwoners kiezen, doet de voordracht.

Locoburgemeester en waarnemend Burgemeester

Als de burgemeester er niet is, neemt de locoburgemeester zijn taken over. Dit is een wethouder die ook andere taken heeft. Als een burgemeester stopt of als er nog geen nieuwe burgemeester is, kan er tijdelijk een waarnemend burgemeester komen.

Wie is onze burgemeester?

Als u niet weet wie de huidige burgemeester van Almere is, kunt u dit vinden op de website van de gemeente Almere: www.almere.nl/bestuur/college-van-b-en-w.

Meer informatie:

 

Vergelijkbare pagina’s
Pagina delen:
Tags: bestuur