De installatie van de burgemeester

De installatie van de burgemeester

Afbeelding:Overhandiging van de nieuwe voorzittershamer

Op 8 maart kwam de nieuwe burgemeester naar Almere. Het werd een avond met een mooi onthaal, een mooie buitengewone raadsvergadering en een mooi warme kennismaking met inwoners in de burgerzaal. Drie keer mooi.

Inwoners op het podium en aan het woord

Hein van der Loo werd door de Kroon benoemd en door de commissaris van de Koning geïnstalleerd. Weliswaar ten overstaan van de Raad van Almere, maar het lijkt er toch een beetje weinig democratisch; koning en commissaris. Schijn bedriegt. Deze burgemeester is er met veel betrokkenheid van inwoners gekomen. Lees over het proces onze site. U had dus als inwoner al een belangrijke rol en de raad wilde als verbinder tussen stad en bestuur de inwoners ook bij de installatie betrekken. Dat lukte uitstekend.

Visje

Woensdag markt. Viskramen staan pal voor het stadhuis. Als altijd een geurige aangelegenheid. Aan het einde van de dag bergen vermoeide marktmensen in een druilerig weertje hun waren op. Stoere mannen breken de marktkramen af en stapelen ze op een kar. Kwart voor zes is de markt helemaal weg. Een heel team van schoonmakers met een borstelwagen gaat aan de slag. In werkelijk no-time reinigen ze de stoep en boenen ze de vislucht weg. Een van hen gooit strooizout op het fietspad. Terwijl ze nog bezig zijn verschijnt een politieauto. En daarna een grote brandweerauto en twee ambulances. Hulp- en veiligheidsmensen stappen uit en maken een praatje. Het is nu zes uur. Vanuit het stadhuis komen bodes en technici, ze leggen een brede rode loper uit. Er komt een stroom van mensen op gang die het stadhuis ingaan. Hier staat iets te gebeuren.

Koperblazers

Burgemeester Hein van der Loo en genodigden in de centrale halOm half zeven rijdt een chauffeur van de gemeente de nieuwe burgemeester in een dienstauto het Stadhuisplein op. Ineens flitsen alle zwaailichten van de veiligheidsvoertuigen aan, de professionals staan ernaast opgesteld. Voor de ramen van de appartementen rond het Stadhuisplein verschijnen nieuwsgierige gezicht. En het trekt de aandacht van de bijna tweehonderd mensen in de centrale hal, ook zij kijken door de ramen naar het flitsende spektakel in het verdwijnende avondlicht. De auto stopt. aan het begin van de rode loper, openen twee bodes van de gemeente de portieren en ze begeleiden een man en vrouw naar binnen. Maar terwijl ze nog buiten lopen zwellen de klanken van een zespersoons koperensemble aan. Jonge musici van het AJSO blazen een spetterende welkomstaubade voor de nieuwe burgervader. Begeleid door vloeiende klanken komt hij de hal in. Kippenvel! De commissaris van de Koning, de griffier van de Raad van Almere en de gemeentesecretaris schudden hem de hand, daarna ontmoet hij de commandanten van de veiligheid- en hulpdiensten en de collegeleden. Een wakker raadslid stelde zich aan het einde van de rij op en krijgt prompt ook een hand. Het brengt Hein ertoe om op nog een aantal andere toevallige omstanders af te stappen. Het tekent de sfeer; verwachtingsvol blij, open en ontspannen.

Buitengewone raadsvergadering

Een strijkorkest van het AJSO in de raadzaalDe burgemeester is al benoemd door de Kroon, maar moet nog wel geïnstalleerd worden. Dat is aan wetten, regels en protocollen gebonden. Plus dat diverse mensen er echt bij moéten te zijn. Toch lukt het acht vriendelijke gastvrouwen van de gemeente om iedereen persoonlijk te ontvangen en in de raadzaal met zoveel mogelijk inwoners op de juiste plek te krijgen. De stad eensgezind in de volle raadzaal. Een strijkorkest van het AJSO speelt zachte kamermuziek, tot een bode de raadzaal binnen komt en een handbel luidt. Tijdens de speeches lacht de burgemeester temidden van zijn gezin om de sprekers.Als een stadsomroeper kondigt hij de burgemeester aan, iedereen gaat staan en de burgemeester stapt binnen. Applaus en alweer kippenvel. Opnieuw onthaalt het AJSO de burgemeester, nu met een flitsende tango. De vergadering start, diverse sprekers komen aan het woord, er wordt gelachen en geapplaudisseerd, daarna papieren getekend, de ambtsketen omgehangen en een nieuwe voorzittershamer overgedragen. Bekijk de uitzending op Notubiz vanaf de inloop tot het einde ongeveer anderhalf uur. De echte opening start na ongeveer 24 minuten. Het mooiste komt nog.

Het mooiste

Drukte in de burgerzaal bij aankomst van de burgemeesterWant zo bedachten we het: het komt aan op de ontmoeting. De raad wil de burgemeester, de inwoners, de politici en de ambtenaren bij elkaar hebben en praten over onze stad en over onze publieke ruimte; over wat we delen. Dus ook over wat er allemaal gebeurt in al die verschillende stadsdelen en wie dat allemaal doen. De gebiedsmanagers van de gemeente, die al die stadsdelen goed kennen, vroegen daarom actieve inwoners uit hun stadsdeel om naar de burgerzaal te komen. Zo'n zestig gaven aan de oproep gehoor en een aantal van hen worden door mede-inwoner én bekende Nederlander Tanja Jess op het podium gevraagd. Tientallen inwoners op het podium én aan het woord, hoe mooi is dat. Maar eerst zingt de Almeerse Melany het Almere Lied als de nieuwe burgemeester de zaal inkomt. Veel aanwezigen zingen mee. Na het tumult van die binnenkomst ontstaan de eerste gesprekken tussen Tanja en de vertegenwoordigers uit zeven stadsgebieden. Warme bevlogen verhalen van Almeerders over hun geliefde stadsdeel, wijk of buurtactiviteit. Over plekken, passies en plannen. De burgemeester staat vooraan een luistert met zichtbaar plezier naar de enthousiaste verhalen. Tussen de podiuminterviews door klinkt achtergrondmuziek en zoeken veel inwoners hem op. Het gonst van de gezamenlijkheid en gezelligheid en er zijn Almeerse hapjes en drankjes. Maar wel alcoholvrij, want het is feestelijk, en toch ook serieus werk. 

De burgemeester luistert naar inwoners op het podiumIn alle eerlijkheid, de opzet slaagt ook niet helemaal. Inwoners aan het woord laten en de burgemeester feliciteren blijken lastig samen te gaan. Want wie op het podium komen, hebben en nemen de gelegenheid gehoord te worden. Geef ze eens ongelijk, we installeren ten slotte onze burgervader. Er zijn voor de stad is de kern van zijn ambt. Maar door het rumoer lukt het sommigen niet om alles vanaf het podium te horen. Jammer, want wie vooraan staat en het wel hoort, ervaart een traktatie van jewelste. Het is onvoorstelbaar inspirerend wat er allemaal in onze stad gebeurt. De inwoners en de burgemeester ervaren het ook zo. Ze spreken van een fijne avond en mooie ervaring. Het eerste warme contact is gelegd.

De foto's zijn gemaakt door Feenstra Fotografie in Almere.

 

Vergelijkbare pagina’s
Pagina delen: