Hoe meld je je aan als lid van de website?

18-01-2022

Hoe meld je je aan als lid van de website?

 

Aanmelden als lid van raadvanalmere.nl

Dit is de uitleg van het aanmeldproces van gewone gebruikers bij de website raadvanalmere.nl.

Versie 18 januari 2022


 

LET OP: De lidmaatschapsfunctie is nog niet werkend. U kunt zich aanmelden, maar sommige dingen werken niet goed.

Een ‘gewone gebruiker’ is iedereen die zich aanmeldt als lid van de website en daarmee toegang krijgt tot pagina’s en/of functies die alleen voor leden beschikbaar zijn. Dat zijn bijvoorbeeld (nu of in de toekomst): op interesse gestuurde nieuwsbrief, reageren op artikelen, een blog publiceren, meedoen met enquêtes, aanmelden voor evenementen.

Niet-gewone gebruikers zijn behalve redacteuren vooral de raadsleden en fractieassistenten. Zij hebben andere (=meer) toegangsrechten dan gewone gebruikers.

Deze uitleg beschrijft hoe een gewone gebruiker zichzelf aanmeldt via de ‘aanmelden ’knop op de website.

Ook een griffiemedewerker (met sitetoegang) kan een gebruiker aanmaken, maar dat wordt in dit document buiten beschouwing gelaten.

Het aanmeldproces bestaat uit slechts 3 stappen.

Stap 1: Een bezoeker drukt op de knop 'Aanmelden'

Een bezoeker die zich aan wil melden als gebruiker op raadvanalmere.nl, drukt hiervoor op de knop ‘Aanmelden’ rechtsboven in de bovenrand van de website. Deze knop is op elke pagina te zien.

Afbeelding van aanmeldknop
Stap 2: De gegevens invoeren

De bezoeker doorloopt het formulier en vult de gegevens in die wij nodig hebben om de bezoeker te kunnen identificeren en om hem van die informatie te voorzien waar zijn interesse ligt.

  • Verplichte velden worden aangeduid met een sterretje.
  • In het formulier vragen wij de gebruiker een wachtwoord te kiezen en te bevestigen (dubbel in te vullen). Zo is het direct een door de bezoeker gekozen wachtwoord en weten wij dit ook niet. Wij slaan alleen een versleutelde versie op van het wachtwoord, zodat het systeem het wachtwoord kan controleren wanneer een bezoeker inlogt.
  • Nadat alle velden zijn ingevuld, verstuurt de bezoeker het formulier door op registeren te drukken.

Noot: leden geven wel informatie over zichzelf, want dat is nodig om ze van informatie en functies te kunnen voorzien, maar bij het bezoeken van de website worden ze nooit gevolgd. Onze raadswebsite plaatst geen tracking-cookies en bewaart geen bezoekersgegevens.

Hieronder het voorbeeld van het formulier.

Afbeelding van het aanmeldformulier voor lidmaatschap van de site

 

Stap 3: De bezoeker ontvangt een bevestigingsmail

De bezoeker -nu lid- ontvangt vrijwel direct na aanmelding vanuit de website een bevestigingsmail. Deze wordt automatisch verzonden nadat de bezoeker het formulier heeft verstuurd en het lidmaatschapsaccount is aangemaakt. In de bevestigingsmail benadrukken wij opnieuw de voordelen van inschrijving en het privacybeleid (zero-tracking en geen cookies binnen ons systeem).

De e-mail in tekstformaat ziet er als volgt uit:

Afbeelding van bevestigingsmail naar aanmelden als lid van de website

Deze tekst kan door de webmaster worden aangepast.

Na deze bevestiging is men lid. Bij een bezoek aan de site kan een lid naar wens wel of niet inloggen. Voor de privacy maakt het niet uit -je wordt nooit gevolgd-, maar voor het aanbod van pagina’s en functies komen er in de toekomst dus wel verschillen. (zoals in de inleiding beschreven)

Inloggen op de website

Nadat de bezoeker een account heeft aangemaakt, kan hij of zij met zijn/haar zelf gemaakte inloggegevens op de website inloggen.

Dat kan via de knop ‘Inloggen’ in de bovenbalk van de website.

Afbeelding van inlogknop op website raadvanalmere.nl Afbeelding van het inlogvenster met mini-menu

Na klikken op de knop ‘Inloggen’, opent een nieuw venstertje met de inlogvelden. Hier is ook een wachtwoord-vergeten-knop te vinden, die nodig is als een lid zijn wachtwoord vergeten is. Na het inloggen verschijnt rechtsboven de gekozen foto van de gebruiker te zien (of een plaatshouder) en een klein menu. In het menu staat een link naar het overzicht van evenementen waarvoor het lid zich heeft aangemeld en een link naar het eigen profiel. Leden kunnen hun eigen profiel altijd aanpassen of verwijderen, zij zijn er helemaal zelf de eigenaar en beheerder van.

Ook vindt de bezoeker hier de knop ‘Uitloggen’ om weer uit te loggen uit de website. Doet men dat niet, dan verloopt de toegangssessie vanzelf na enkele uren.

Afbeelding van het ingelogd-venster op de website

Vergelijkbare pagina’s
Pagina delen: