Invloed
Als inwoner heeft u allerlei mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Of u nu een brief naar de raad stuurt, een petitie indient of inspreekt tijdens een raadsvergadering; uw mening doet er toe. Misschien voelt u een hoge drempel om de stap te zetten. Weet dan in elk geval dat raadsleden uw betrokkenheid op prijs stellen. U staat er bovendien niet alleen voor. De medewerkers van de griffie staan klaar om u te begeleiden en adviseren u graag over de mogelijkheden die er zijn. Kijk hiervoor bij contact.
Er zijn verschillende manieren waarop u aandacht kunt vragen voor een probleem of een standpunt, zoals:
Contact met een raadslid
Elk raadslid vertegenwoordigt de inwoners van Almere. U kunt dan ook altijd contact opnemen met een raadslid, of het nu via telefoon of een e-mail is of door een afspraak te plannen. Raadsleden denken graag mee over een probleem in uw wijk, of over iets anders waarover u zich zorgen maakt. U kunt met hen ook onderwerpen bespreken die op de agenda van de gemeenteraad staan. Raadsleden
Mail of brief sturen
U kunt ook de gemeenteraad als geheel aanspreken door de griffie een mail of brief te sturen. Dit is een geschikte manier om een mening te geven over een onderwerp dat op de agenda staat of om aandacht voor andere onderwerpen of problemen te vragen. De griffie zorgt ervoor dat uw brief of mail bij alle 45 raadsleden terechtkomt. Stuurt u dan uw brief of e-mail aan raadsgriffie@almere.nl. Zet in de onderwerpregel dat het een 'brief aan de raad' is. U krijgt een ontvangstbevestiging en uw brief/mail wordt gepubliceerd op het raadsinformatiesysteem (Almere.notubiz.nl) en is daarmee zichtbaar voor iedereen. Uw naam en adres maken we onzichtbaar.
Inspreken tijdens een Politieke Markt
De raadsvergadering in Almere wordt Politieke Markt genoemd. Tijdens zo'n vergadering van de gemeenteraad kunt u uw mening geven over een onderwerp waarover gesproken wordt. Door in te spreken laat u raadsleden weten hoe u denkt over het onderwerp. U kunt uw boodschap, zorg of verhaal zo dus rechtstreeks aan de raad kwijt - en aan alle kijkers die de uitzending volgen (of terugkijken). U zult merken dat u van de raadsleden ook echt de aandacht krijgt. Aansluitend aan het inspreken krijgen raadsleden gelegenheid om vragen te stellen over uw bijdrage.
- U kunt alleen inspreken over onderwerpen die op de agenda staan. Op het vergaderschema (Almere.notubiz.nl) kunt u zien wanneer de vergaderingen plaatsvinden en welke onderwerpen behandeld worden.
- U heeft als inspreker maximaal 5 minuten spreektijd. Bij meer dan 6 insprekers wordt de spreektijd verdeeld en zal die dus korter zijn.
- De vergaderingen worden live uitgezonden en na afloop van de vergadering online gepubliceerd (Almere.notubiz.nl).
- U dient zich van tevoren aan te melden, namelijk vóór 12:00 uur op de dag van de vergadering. U hoeft niet van tevoren aan te geven wat u wilt gaan zeggen. Aanmelden kan via raadsgriffie@almere.nl of bel naar 036 539 9995.
- Bekijk ook: tips voor inspreken.
Het raadspreekuur
Voorafgaand aan de raadsvergaderingen is er de mogelijkheid om in een persoonlijk gesprek met enkele raadsleden te bespreken wat u bezighoudt. Raadsleden kunnen dan tips geven over hoe u iets kunt aanpakken. We organiseren het raadspreekuur alleen als iemand zich heeft aangemeld. U hoeft geen uitgebreid verzoek te sturen, het is genoeg om tijdig aan de griffie te laten weten dat u wilt komen. Het raadspreekuur is bedoeld om onderwerpen aan te snijden die nog niet op de agenda van de raad staan.
Een petitie
Een petitie is een algemeen verzoek van één of meer inwoners aan de raad. Er is geen minimum aantal handtekeningen nodig. U kunt een petitie indienen in elke vorm die u wilt. De meeste petities worden online gedaan via petities.nl. Als u wilt weten hoe het precies werkt, bel of mail dan met de medewerkers van de griffie. Het bestuur van de raad kijkt bij elke petitie of er aanleiding is het onderwerp meteen op de agenda van de raad te zetten en bepaalt ook u hoe de petitie kunt overhandigen.
Burgeractiviteit of burgerinitiatief
Met een burgeractiviteit kunt u, samen met de handtekening van minimaal 50 mede-inwoners, een onderwerp op de agenda van de raad plaatsen. Wilt u nog een stap verder gaan? Dan is er het burgerinitiatief. Hierbij kunt u met 150 handtekeningen niet alleen een onderwerp op de agenda zetten, maar ook zorgen dat de raad er een besluit over neemt. Bij een burgerinitiatief gaat het om een plan of idee. Dit hoeft niet tot in de puntjes uitgewerkt te zijn, maar er moet wel iets concreets zijn waarover besloten kan worden. Voor beide mogelijkheden zijn er richtlijnen. Aarzel niet om hierover contact op te nemen met de medewerkers van de griffie.
Zichtbaarheid tijdens de Politieke Markt
Heeft u een idee, dan kunt u dat tijdens de Politieke Markt laten zien aan de aanwezigen. U richt een ‘kraampje’ in of u hangt posters op. Met folders of flyers en andere materialen informeert u iedereen die naar de Politieke Markt komt. Met uw aanwezigheid trekt u de aandacht van de raadsleden en iedereen die op de Politieke Markt is. Informeer vooral bij de griffie naar de mogelijkheden.
Ombudsman
U kunt terecht bij de ombudsman als u zich niet goed behandeld voelt, ontevreden bent over de afhandeling van een klacht of vindt dat u oneerlijk behandeld bent door de gemeente. De gemeente, dat kan een wethouder, de burgemeester, de gemeenteraad of een ambtenaar zijn.
Let op: Als u een klacht over de gemeente heeft moet u die eerst bij de gemeente zelf indienen. Bent u niet tevreden met het antwoord van de gemeente, of heeft u na zes weken nog geen antwoord ontvangen? Dan kunt u een klacht bij de ombudsman indienen. Meer informatie over de ombudsman vindt u hier.
Woo-verzoek
Bent u op zoek naar specifieke informatie die in het bezit is van de gemeenteraad van Almere en niet direct beschikbaar of openbaar is via onze reguliere publicatiekanalen? Dan kunt u een Woo-verzoek indienen, dit staat voor de Wet open overheid. Uw verzoek moet u schriftelijk indienen. Dit kan per post of via e-mail. Vermeld duidelijk dat het om een 'Woo-verzoek' gaat en richt het aan de gemeenteraad van Almere. Geef zo specifiek mogelijk aan welke informatie u opvraagt. Voor meer informatie over het indienen van een Woo-verzoek en de bijbehorende procedure kunt u contact opnemen met de griffie.