Taalwijzer

26-10-2022

Taalwijzer

Schermafbeelding van Wiki-pagina zoekresultaat

De overheid, het bestuur en veel politici gebruiken woorden die voor veel mensen onbekend zijn. Dat is misschien niet altijd te vermijden. Gelukkig hebben we op onze site een taalwijzer.

U kent vast Wikipedia wel. Onze Taalwijzer is een op WIKI-techniek gebaseerd woordenboek. Op alle pagina's in onze site kunnen woorden staan met daaronder een klein stippellijntje. Dat zijn trefwoorden (Wiki-tags). Als u met de muis over zo'n onderstippeld trefwoord beweegt, verschijnt een klein pop-up-venstertje met een heel korte uitleg. Maar klik je op het onderstippelde woord dan kom je op de uitlegpagina (de wiki-pagina).

Maar u hoeft zich niet suf te zoeken naar trefwoorden in pagina's. Want door op het vergrootglas-icoon in het hoofdmenu te klikken, verschijnt een zoekbalk. Typ daar het woord dat u zoekt, druk op enter en u krijgt zoekresultaten in drie groepen:

  • zoekresultaten in pagina's
  • zoekresultaten in Wiki-pagina's
  • zoekresultaten in artikelen

Echt, we doen er alles aan om u goed te informeren.

Help ons

De Taalwijzer wordt gevuld door medewerkers van de griffie. Zij zijn natuurlijk helemaal thuis in het jargon van de politiek, dus kunnen ze het (waarschijnlijk) wel uitleggen. Maar het is ook meteen een valkuil. Want misschien denken wij wel dat iedereen een bepaald woord wel kent, maar vindt u dat dat niet zo is. Help ons de Taalwijzer completer te maken door ons te tippen over de woorden die u uitgelegd wilt zien op onze site: redactie@raadvanalmere.nl.
Taalwijzer bevat nu nog niet zo veel woorden, met uw hulp willen we 'm graag uitbreiden.

Taalwijzer - direct duidelijk

Er loopt nog een tweede Taalwijzer-initiatief van uw raad, namelijk om heldere, voor iedereen direct duidelijke taal te gebruiken. Dat doen alle overheden, althans, dat willen ze doen. Ze werken daarvoor samen in https://www.gebruikercentraal.nl/. U zult merken dat wij in onze documenten steeds meer begrijpelijke woorden en zinnen gebruiken. Maar veel van de documenten die tijdens de Politieke Markt gebruikt worden komen vanuit de gemeente Almere. Gelukkig doen zij ook mee aan 'direct duidelijk'.

 

 

Vergelijkbare pagina’s
Formulierentest
2022-05-18
Website verklaring
2021-10-11
Lidmaatschap
Lidmaatschap
2021-08-30
Privacy en cookies
Privacy en cookies
2021-08-30
Toegankelijkheid
Toegankelijkheid
2021-08-30
Pagina delen: