Wij zijn de politiek

06-09-2022

Wij zijn de politiek

"Politiek is bij uitstek een zaak die je niet aan politici moet overlaten"

Als we op deze site over politiek spreken, bedoelen we alles wat te maken heeft met het besturen van een land, provincie, gemeente, enz.

Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangen van verschillende groepen en individuen tot hun recht komen. Vaak zijn die tegengesteld, dus even vaak werkt politiek op basis van onderhandelingen en het vinden van compromissen.

Zo'n beetje alles wat we om ons heen zien, is politiek. De huizenprijzen, het openbaar vervoer, stadsontwikkeling. Er moeten beslissingen worden genomen die (vaak) ons allemaal aangaan. Dan moet een afweging van belangen worden gemaakt. Dat is politiek en het is áán de politiek: aan de bestuurders en volksvertegenwoordigers.

De gemeenteraad neemt beslissingen over de omgeving die van ons allemaal is. En dat is soms best wel ingewikkeld.

Filosoof Daan Roovers schreef een goed boek over politiek: "Wij zijn de politiek". Daarmee bedoelt ze dat het aan ons allemaal is om een actieve rol te nemen in het democratische systeem. Ze schrijft ook: "Politiek is bij uitstek een zaak die je niet aan politici moet overlaten". Daarmee zegt ze niet dat we het allemaal zélf moeten doen (met 218.000 inwoners is dat geen doen), maar wel dat we niet moeten wegkijken en het dus niet allemaal maar moeten overlaten aan anderen. We moeten meedoen.

In het boek stelt Roovers belangrijke kwesties aan de orde. ‘Het wordt tijd om groot onderhoud te plegen aan het democratische systeem. Hoe kunnen we meer betekenis geven aan onze gedeelde publieke sfeer? We maken gretig gebruik van onze vrijheid van meningsuiting, maar mag je eigenlijk alles zeggen? En laten we ons niet veel te makkelijk uit elkaar spelen door populisten en trollen? De extreme stemmen eisen onze aandacht op, ten koste van de redelijke en de gematigde, terwijl die in de meerderheid zijn.'

Daan Roovers pleit in Wij zijn de politiek voor een nieuw politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid. Want wij zijn heel wat meer dan ons brein: wij zijn de politiek.

Vergelijkbare pagina’s
Pagina delen: